Laddar ...

<p><span>Efter en upphandling i hård konkurrens av ett nytt markradiosystem föll valet på ett Tetrasystem och Swedish Radio Supply som leverantör.</span></p>

Efter en upphandling i hård konkurrens av ett nytt markradiosystem föll valet på ett Tetrasystem och Swedish Radio Supply som leverantör.

Skavsta flygplats hade ett uttjänt radiosystem samt att myndighetskrav på frekvensbyte gjorde att man var i behov av ett nytt modernt kommunikationssystem. Det nya Tetrabaserade systemet lever upp till de mycket högt ställda säkerhets- och tillgänglighetskraven som råder på en flygplats.

Många olika användargrupper

Flygplatsen har många olika användargrupper såsom flygtornet, banpersonal, incheckning, säkerhet, tankning osv. Tetrasystemets uppbyggnad där man kan tilldela varje användargrupp en egen talgrupp gör det effektivt att kommunicera samtidigt som viss personal kan ha passning på flera grupper av säkerhetsskäl. Man har också fått larm möjlighet samt att man kan ringa in och ut från systemet då det är kopplat mot telefonväxel.

Flexibel infrastruktur från Damm

Till infrastrukturen valdes en Damm basstation med 4 carrier och redundant Tetracontroller och nätaggregat. Damm levererar flexibla, skalbara och kostnadseffektiva Tetrasystem. Det installerads också en Damm Logserver som loggar samtliga händelser i systemet som t ex tal, meddelanden och all information är tidsstämplat. Möjlighet ges också att spela upp informationen i efterhand vid behov.

Terminaler från Sepura

Som terminaler föll valet på Sepuras terminal STP8000 pga. av dess robusthet och höga klara ljud. I flygtornet samt i fordon installerades fordonsterminalen SRG3900.

Engelska Sepura är en av världens största leverantörer av Tetraterminaler. Sepura är dessutom den mest använda terminalen i det svenska rikstäckande Rakelnätet.

Om kunden

Stockholm Skavsta Flygplats är Sveriges tredje största flygplats, efter Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter. Flygplatsen är banbrytande inom lågprisflyget i Skandinavien och en idealisk bas för researrangörer och flygbolag.

Ryanair har sin Skandinaviska bas här och flera andra flygbolag trafikerar flygplatsen.

Passagerarterminalen kan ta cirka 2,5 miljoner personer per år.