Nyheter

Idre Fjäll väljer Sepura

Laddar ...
Idre Fjäll väljer Sepura
Click here to view article online

Idre Fjäll har valt en Tetrasystemlösning från Sepura för att öka kommunikationen och optimera säkerheten för personal och besökare på skidanläggningen.

Anläggningen, som nyligen var värd för Ski-Cross-VM och Speed Ski VM, erbjuder hela 40 nedfarter och ca 82 km med längdåkningsspår. Idre Fjäll är en av det största året-runt-anläggningarna i Sverige med över 600 000 besökare varje år.

- Efter noggrann utprovning var Sepuras lösning obesegrad både gällande ljudkvalitet och tillförlitlighet. Användarna tycker att terminalerna är enkla och intuitiva att använda. Den flexibla infrastrukturen möjliggör också en tvåstegs-installation, vilket ger oss en kostnadseffektiv uppgraderingsplan för kommande utbyggnad av systemet, säger Kjell Skoglund, Driftsansvarig för Idre Fjäll.

Lösningen som Idre Fjäll valde består av Sepura Tetrainfrastruktur samt en flotta av handportabla Sepura STP9000-terminaler. Basstationen är utrustad med tre talkanaler och en kontroll-/datakanal för bland annat SDS-meddelande. Kapacitet är väl tilltagen för ca 140 användare. Tetra fungerar så att radions samtliga talgrupper, totalt 26 stycken, delar på basstationens tre talkanaler. För att säkerställa att sjukvård och andra kritiska funktioner alltid har hundraprocentig tillgänglighet i systemet så används något som kallas prioritet. För Idre Fjäll innebär det att kritiska talgrupper alltid har företräde i systemet och är garanterad att alltid komma fram.

Möjlighet till aliasinloggning på samtliga terminaler vilket innebär att inloggningen bestämmer vilken funktion respektive radio ska ha i systemet. Därmed är det inte nödvändigt att ha unika terminaler för olika användargrupper, Idre Fjäll har idag ca 130 Sepura STP9000 som är en vattentät, IP67-klassad terminal byggd för riktigt hårda tag vilket är ett krav i Idre Fjälls hårda miljö.

Alla terminaler har fullskalig knappsats, färgdisplay och GPS där Idre Fjäll enkelt kan skicka ut meddelande till valfritt antal terminaler/grupp.

Denna radio används av även Fjällräddningen, svensk och norsk Polis samt andra stora användargrupper som har krav på att terminalen måste fungera i kritiska situationer.

- Idre Fjäll har fått ett radiosystem som klarar alla olika typer av miljöer och väderförhållanden som en större skidanläggning utsätts för. Med den här Tetralösning fick Idre Fjäll en kostnadseffektiv och smart lösning som säkerställer att samtalstrafik verkligen fungerar när den som mest behövs. Dessutom med en fenomenal ljudkvalitet. Det är till exempel inga problem att åka skoter i 80km/h och prata i monofon eller direkt i radion samtidigt", säger Mattias Hellström, Key Account Manager på Swedish Radio Supply.

Fakta om Idre Fjäll

Idre Fjäll startade sin verksamhet 1968 och är en stiftelse bildad av Älvdalens kommun och Friluftsfrämjandet. Idre Fjäll är en av Nordens största enskilda fjällanläggningar med 7 800 bäddar, 40 nedfarter och 27 liftar.

Affärsidén bygger på att erbjuda genuina och prisvärda upplevelser året runt i äkta fjällmiljö. De största målgrupperna är familjer samt träningsgrupper inom idrott och företag.