Nyheter

Livräddarna i Tylösand har stora krav på kommunikationen

Laddar ...
Livräddarna i Tylösand har stora krav på kommunikationen
Click here to view article online

Tylösand är en av Sveriges mest populära stränder och under sommaren kan det vara mer än 40 000 besökare på stranden varje dag. Tylösand var den första stranden i Sverige som hade patrullerande livräddare och redan 1958 fanns det livräddare på plats.

Livräddarverksamheten på Tylösandstranden fungerar på frivillig basis och stränderna patrulleras dagligen under hela sommaren, oavsett väder. Vädret kan skifta mycket under ett arbetspass, allt ifrån strålande sol till regn och blåst och det är många gånger under snabba väderskiftningar som räddningstillbuden uppstår.

Som frivillig livräddare har man oftast ett annat yrke till vardags, många är hantverkare eller arbetar inom räddningstjänsten men även en hel del studenter tillbringar sommaren som livräddare. Man arbetar ideellt men bor och äter gratis under de veckor man jobbar. Att vara livräddare handlar inte enbart om att ingripa vid dramatiska drunkningstillbud, utan lika mycket om att ta hand om sina medmänniskor. Förutom att rycka in vid drunkningstillbud handlar mycket av arbetet om att ta hand om bistick, skrubbsår och borttappade barn under sommarmånaderna.

Livräddarna på Tylösand har sex livräddningsområden som samtidigt bevakas av åtta livräddare och en livräddningsansvarig (CH). I badvaktstornet finns sjukvårdsutrustning samt annan livräddningsutrustning inklusive kikare, flytvästar, spade och en vattentank. Livräddarna på Tylösand driver också Life Saving School - den enda skolan i Sverige som erbjuder livräddningsutbildning i havet.

Kommunikationssystemet för livräddare måste vara robust, pålitligt och säkert, eftersom dessa kritiska situationer är en fråga om liv eller död. En nyckelfaktor för att Tylösands livräddare valde just Northcom och Sepuras radio var användarvänlighet, med livräddare som bara arbetar några veckor om året är det en förutsättning att utrustningen som implementeras är lätt att förstå och använda. Kommunikationsenheterna från Sepura ger livräddarna exakt det. I fordonen sitter Sepura SRG-mobilterminaler och tillsammans med STP9000 handterminaler har man fått ett robust, lättanvänt kommunikationssystem. Det gemensamma användargränssnittet gör det enkelt att träna nya livräddare och köra kortare uppdateringsutbildning med återvändande livräddare. När användare har lärt sig att använda en Sepuraradio kan de enkelt använda andra Sepura-enheter.

-”Sepurautrustningen har genom åren visat att de tål den tuffa miljön med sand och salt vatten på ett utmärkt sätt. I somras räddades 24 personer från rippströmmar och många fler har räddats genom de tusentals proaktiva diskussioner som Tylösand livräddare har haft med strandbesökare under sina patruller.” säger Sophia Arlsan, en av livräddarna.

Tack vare radioutrustning från Sepura är livräddarna på Tylösand förberedda för nästa livliga sommar.
Läs mer om Livräddarna på deras webbplats.