Nyheter

Ljusstyrning för Kisa och Rimforsa i Kinda kommun

Laddar ...
Ljusstyrning för Kisa och Rimforsa i Kinda kommun
Click here to view article online

Kommunen önskade ett system för att enkelt och kostnadseffektivt kunna tända och släcka gatubelysningen inom kommunens område.

Man hade problem med nergrävda signalkablar som med tiden går sönder, att ljusen släcktes och tändes vid olika tidpunkter på olika platser i kommunen, samt att det även var problem med sabotage då den tidigare utrustningen var installerad ute på fältet på ett sätt som gjorde att man lätt kunde komma åt det.

Först var tanken att man skulle använda en GSM-baserad lösning men det krävde GSM-abonnemang som kostar pengar samt en operatör som kunde skicka ut information till flera mottagare.

Man blev dessutom beroende av operatören och förlorade kontrollen över systemet. Med det nya radiobaserade system så har man fått ett centralstyrt system som dessutom är möjligt att fjärrstyra. Det finns även möjlighet att tända och släcka belysningen sektionsvis.

Systemet består av en centralenhet som innehåller ett ljusrelä och en radioenhet samt ett antal satellitstationer som är utspridda inom kommunen. Centralutrustningen har installerats på en vandalsäker placering. Ljusreläet bestämmer när belysningen skall tändas och släckas och vid aktivering av ljusreläet så skickar centralenheten ut en signal till samtliga satellitstationer. Detta gör att man får samma status på all belysning inom kommunen vilket var önskvärt. Utrustningen går också att styra manuellt direkt på centralenheten om så önskas.

Fjärrstyrning finns inbyggt i systemet och detta manövreras via en bärbar radio som fungerar som en fjärrkontroll som personalen bär med sig. På så sätt har man fått en mycket flexibel lösning genom att man kan tända och släcka oavsett var man befinner sig i kommunen och när man när man vill t ex. vid lampbyten etc. Man kan även tända och släcka sektionsvis.

Systemet är uppbyggt med Icom IDAS digitalradio som lämpar sig utmärkt för att överföra data och styra utrustning. Digitaltekniken gör att det blir en stabilare och säkrare överföring som dessutom är krypterad. IDAS-systemet ger även en väsentligt förbättrad räckvidd.

Peter Nilsson tekniker Kinda kommun säger "Systemet har inneburit rad fördelar för oss, vi slipper beroendet av en GSM-operatör, vi får inte några klagomål att belysningen på olika områden tänds och släcks vid olika tidpunkter, vi gör en stor kostnadsbesparing genom att vi kan ersätta nergrävda signalkablar med radio samt att det är mer säkrat för åska och sabotage."

Kontakta Tommy Andersson på Swedish Radio Supply för mer information om möjligheterna med Icom IDAS .

Om IDAS

Icom IDAS är ett mycket kostnadseffektivt digitalt radiosystem. Med IDAS förbättras räckvidden ända upp till 50% och du har bra ljud ända ut till täckningsgränsen. Systemet filtrerar effektivt bort omgivningsljud och ger en störningsfri och krypterad kommunikation. IDAS är skalbart från enkel "radio-radio" till multisitesystem och möjliggör dessutom enkel migrering från analog till digital kommunikation.

2013-05-12