Nyheter

Vi har levererat Peplink till Clinton Marine Survey

Laddar ...
Vi har levererat Peplink till Clinton Marine Survey

Clinton Marine Survey jobbar med skanning av havsbotten och är baserade i Göteborg. De äger ett antal fartyg speciellt designade för att arbeta i extremt grunt till extremt offshore med skrovmonterade MBES (Multibeam echosounder)- och SBP (Sub-bottom profiling)-system. Företaget fokuserar på geofysiska tjänster och kostnadseffektiva lösningar till offshore undersökningsindustrin.

När Clinton Marine Survey kontaktade oss berodde det på att de behövde smartare utrustning för dataöverföring. Behovet att överföra stora mängder data från hav till land gjorde att de använde flera tillgängliga anslutningar. De saknade däremot ett system som skötte om trafikstyrningen på det sätt som verksamheten behövde.

Det fanns en önskan om att optimera användandet av alla tillgängliga anslutningar, och få dem att samverka på ett sätt som de tidigare inte gjorde. Man upplevde problem med datapaketförluster när systemet växlade mellan 4G och VSAT, dessutom fungerade inte automatisk växling på ett tillfredsställande sätt. Northcom blev kontaktade för att föreslå en lösning på dessa problem.

Lösningen blev ett system bestående av

  • Peplink Balance 310X ombord på båten. Denna enhet har ett inbyggt 4G-modem, samt möjlighet att ansluta två externa WAN-anslutningar. Enheten är dessutom modulär vilket i det här fallet innebär att 4G-modemet går att uppgradera till ett 5G-modem .
  • Peplink AP One AX Lite. Trådlösa accesspunkter som används för en del av de mobila klienterna ombord på båten.
  • Peplink Balance 305. På kontoret placerades en Balance-router som tar emot all data som skickas från båten.

Med det nya systemet skickas data över alla tillgängliga anslutningar för att maximera effektiviteten, och dessutom styrs trafiken automatiskt om som den ska när anslutningar tappas och återfås. Ombord använder man dels en 4G-anslutning när man är inom räckvidd för mobilnätet, dels en Starlink-anslutning till havs där det är utbyggt, och dels en VSAT-länk när ingenting annat fungerar eller är tillgängligt.

"Jättekul att kunna nyttja den här tekniken i fält, det är en framgångssaga för oss”, säger Anders Wikmar, Survey Manager, Clinton Marine Survey.

Vi på Northcom tackar Clinton Marine Survey för förtroendet, läs gärna mer om Clinton Marine Survey här.