Nyheter

Officiell leverantör till Svenska Seglarförbundet

Laddar ...
Officiell leverantör till Svenska Seglarförbundet

Den viktiga kommunikationen

Under allt fler regattor, däribland Allsvenskan Segling och M32 sker en öppen kommunikation mellan tävlingsledningen och deltagarna med VHF-utrustning. I kontrast till detta är det mesta i kommunikationsväg förbjuden under OS i sommar.

Peter Reggio, en av världens mest meriterade seglingsledare med flera America`s Cup och internationella högprestigetävlingar på meritlistan, tog tidigt kommunikationen till en helt ny nivå. Förutom att Peter är en duktig seglingsledare är den största skillnaden att han har en mycket tät dialog med seglarna och informerar om i stort sett allt som händer under dagen via VHF-kanaler. En kommunikation som gjort honom till seglarnas favorit. I Sverige har han bland annat kört RC44-tävlingarna i Marstrand där seglarna med Russel Coutts i spetsen valt Peter att leda deras seglingar.

Mattias Dahlström, seglingsledare på World Match Racing Tour och M32 Series går i Peters fotspår. 
-”Det handlar om att seglarna hela tiden ska veta vad som händer och vad tävlingsledningen planerar att göra. På mer komplexa tävlingar med många heat eller matcher och tillhandahållna båtar är VHF-radion ett fantastiskt verktyg. Jag hoppas på en framtid där radion används i större utsträckning även i mindre båtar. Kanske inte alltid som tvåvägskommunikation utan som ett sätt att sprida information”, säger Mattias.

En annan person som är känd för att hålla VHF radion varm är seglingsledaren för Allsvenskan Segling Robert Ohlsson
–”För mig är det viktigt att kommunicera med hela funktionärsteamet ute på banan för att alla skall känna sig delaktiga i arbetet med att göra en bra regatta. På så sätt får vi till ett bra lag och det blir roligare att vara med som arrangör”, säger Robert.

På OS är kommunikationen begränsad

Snart är det dax för OS i Rio de Janeiro. Kommunikationen har varit intensiv på alla banområden där coacher samarbetat för att samla in så mycket bakgrundsinformation som möjligt. Strömmar och vindar har jämförts och analyserats i realtid. Men på OS är det radiotystnad.

Inom internationella seglarförbundet, World Sailing, har det varit en lång diskussion huruvida man skall tillåta mer teknologisk utrustning för coacher och seglare på vattnet. Men än så länge säger man nej till allt, åtminstone på OS. 
-”De brittiska seglarna har cirka 20 gånger mer resurser är det svenska seglingslandslaget och i det läget kan man satsa en ansenlig mängd resurser på insamling av väderdata. Data och detaljerade vindprognoser som kan bli tillgängliga för vissa seglare precis innan start om det varit tillåtet med kommunikationsutrustning under OS.

Jag är inte säker på att det hade gett resultat på banan. Men det hade varit en dålig utveckling för sporten där fler nationer hade varit tvungna att följa efter och därmed hade vi gjort den betydligt dyrare än vad den är idag”, säger Stefan Rahm, sportchef på Svenska Seglarförbundet.

Men i förberedelserna blir kommunikationsverktygen allt viktigare. Både för insamling av information men framförallt finns en stor outnyttjad potential i tränararbetet när man coachar seglare.
–”Det är en stor fördel att kunna ge feedback direkt till seglare från coachen under träning via en VHF. Men också att kunna få till bättre och effektivare träning genom att fler båtar får samma information”, säger Stefan. 

Som exklusiv distributör av Icom på den Nordiska marknaden stödjer Swedish Radio Supply Svenska Seglarförbundet med trygg och säker radiokommunikation. Med Icoms radioapparater får vi en säker och tillförlitlig kommunikationskanal.

2016-07-31