Nyheter

Scandinavian Mountains Airport får ett Tetrasystem

Laddar ...
Scandinavian Mountains Airport får ett Tetrasystem
Click here to view article online

På slutet av 1960-talet uppfördes en enkel flygplats på de gamla odlingarna ovanför fjällbyn Rörbäcksnäs som ligger alldeles intill den norska riksgränsen. Flera av ortsborna var både flygintresserade och hade tillgång till maskiner som kunde plana ut området.

Intresset gick upp och ner under några år men flygplatsen rustades upp ordentligt igen under 1970-talet då en flygklubb startades upp och övertog driften av flygplatsen. Intresset ökade och 2005 förlängdes landningsbanan till 1199 meter. Idag står en Internationell flygplats klar och landningsbanan är både ombyggd, förlängd och breddad. Flygledartornet är fjärrstyrt och sköts från Sundsvall. En 5000 kvm stor terminal med 4 gater, tull/gränskontroll, café, Taxfree-butik, biluthyrning, busstransfer finns också på plats. Allt för att kunna ta emot de största flygplanen med svenska och internationella gäster som vill besöka vår fantastiska fjällbygd.

Northcom fick i uppdrag att utrusta den nybyggda flygplatsen med ett modernt och ändamålsenligt kommunikationssystem och valet föll på ett Tetrasystem från DAMM.
DAMM som lösning är skalbar i alla dess former och det finns i princip obegränsade möjligheter till utökning av systemet om behov uppstår, exempelvis kan man bygga på med så många talgrupper man behöver. Systemet ger bra hörbarhet i buller och bra säkerhet i den utsatta miljön. En viktigt funktion för flygplatsens del var haverilarm där man vid en olycka eller ett avbrott snabbt får ett meddelande i radion.
Systemet består av två siter. Då flygplatsen även används av flygklubben som behöver kommunicera över flygradio kompletterades systemet med crossband till Jotron flyg-VHF. Detta gör att personalen kan kommunicera i båda systemen i en och samma handterminal.

Som handterminaler använder man Sepura SC21. Grundbehovet var markradio där kommunikationen sker på flygplatsområdet, flygledartornet är fjärrstyrt och sköts från Sundsvall så kravet på säker och pålitlig hantering av exempelvis klarering för att få körtillstånd ut på start- och landningsbanan var extra viktigt. All flygplatspersonal bär radio, allt ifrån incheckningspersonal till bagagehantering och servicepersonal.
Man använder även en rad tillbehör från Northcoms egna tillbehörsserie ProEquip så som talgarnityr och monofoner men även en del headset från Peltor.

Med Tetrasystemet har man fått en bra flexibilitet och säkerhet i kommunikationen jämfört med om man valt ett analogt system. Scandinavian Mountains Airport är den första mindre flygplatsen som har ett Tetrasystem och vi tackar för förtroendet att få leverera detta.

”Det har varit roligt att få vara med och leverera ett kommunikationssystem för markpersonal till en helt nybyggd flygplats.” säger Håkan Åberg, Business Area Manager - Connectivity, Northcom