Nyheter

Skistar Sälen får nytt radiosystem

Laddar ...
Skistar Sälen får nytt radiosystem
Click here to view article online

Behovet för SkiStar Sälen var det samma som för skidanläggningen i Åre, man ville ha ett tryggt och säkert kommunikationssystem för sin verksamhet. Miljön på fjället är extremt tuff, radiokommunikationen kan vara livsavgörande och tekniken måste bara fungera.

Northcom har levererat ett digitalt Tetrasystem till Sälen. Tack vare den digitala tekniken får man mycket hög funktionalitet, exempelvis kan man skicka textmeddelande, ange status på användare och att hantera olika typer av larm är standardfunktioner i systemet. Talkvaliteten är också mycket hög i ett Tetrasystem och systemet tar bort omgivningsljud på ett effektivt sätt som gör användandet mycket behagligt.

Tetralösningen är skalbar i alla dess former och det finns i princip obegränsade möjligheter till utökning av systemet om behov uppstår, exempelvis kan man bygga på med så många talgrupper man behöver.

Systemet består av fyra DAMM basstationer som är utplacerade i skidområdena runt Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Man har därmed en bra täckning över det stora och kuperade området. Totalt finns 48 liftar och 49 pister inom området. Sälenfjällen har besökare året runt men beläggningen och personalstyrkan är betydligt lägre under sommarsäsongen än under de mest intensiva veckorna under jul, påsk och sportlov.

Inom SkiStar Sälen arbetar allt från skidpatruller, snöläggare och pistörer till tekniker som ser till att liftar och annan teknisk utrustning fungerar men även chefer och ledare inom organisationen. Under högsäsong använder man ca 150 handapparater. Handapparaterna är Sepura SC20 med inbyggd Bluetooth® och 3 watts uteffekt. Förutom många fina funktioner i radion upplevs den smidig och lätt att hantera även med vantarna på. Man har även ett antal Sepura monofoner, främst sRSM som är en avancerad monofon med funktionsknappar och larmknapp.

”Det nya Tetrabaserade systemet lever upp till de mycket högt ställda säkerhetkraven som råder i en extremt utsatt miljö som en skidanläggning är. Vi tackar SkiStar Sälen för förtroendet att leverera kommunikationsutrustning till skidanläggningen." Mattias Hellström, Key Account Manager, Northcom

 

SkiStar ska skapa minnesvärda fjällupplevelser som den ledande operatören av europeiska alpindestinationer. Koncernen äger och driver alpina skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen samt Hammarbybacken i Sverige samt Hemsedal och Trysil i Norge. Kärnverksamheten är alpin skidåkning. Verksamheten delas in i två segment; Drift av skidanläggningar och Fastighetsutveckling & exploatering.