Nyheter

Ski Team Sweden Alpine testar Icom LTE-radio

Laddar ...
Ski Team Sweden Alpine testar Icom LTE-radio

Under snart ett decennium har det svenska alpina landslaget använt Northcoms radioapparater för att snabbt kunna kommunicera under träningar och tävlingar. Även om alpinskidåkning kokas ner till att åkarna står på start helt själva, så bygger alla resultat på ett samarbete mellan åkarna, tränarna och serviceteknikerna. På träningar och tävlingar står tränare och servicemän utplacerade i backen och ger information till åkarna om svårigheter och eventuella spår som ställer till det i banan.

Informationen är extremt viktig, då skidracing handlar mycket om att vara taktisk och ”gasa” på rätt ställen och åka ”smart” på rätt ställen. Under ett race förändras ofta underlaget allt eftersom åkare kör i banan – åkare med startnummer 1 och 40 har för det mesta helt olika förutsättningar att åka den satta banan. Det är här laget kommer in, åkare, tränare och serviceteknikerna ger konstant ny information från banan till åkarna på start.

Kommunikation är det svåraste och viktigaste hos de flesta företag och det är lika för SkiTeam, att kunna ge "sista minuten" info till åkarna på start är ovärderligt och ett absolut måste!
SkiTeam är glada och stolta att jobba tillsammans med Northcom och kommunikationslösningarna för deras team som rör sig i hela världen. Omställningen till digitalt pågår även hos SkiTeam och de vill fortsätta vara med att bryta väg inom kommunikationsområdet, det kan ge dem fördelar som landslag, men kan även göra sporten mer intressant för TV-tittare i framtiden.

Till säsongen 2021/2022 har de svenska alpina landslagen fått möjligheten att testa nya LTE-kompatibla radioapparater. Nu kan också tränare och personal i landslagsorganisationen som inte är på plats få ta del av radiotrafiken. Detta kan vara livsavgörande i exempelvis skadesammanhang där fler personer som behöver vara inblandade snabbt kan handla, då de får samma information samtidigt från personer på plats. Den nya tekniken kan även i framtiden ge upphov till nya möjligheter till snabba analyser från olika platser i Världen till åkare och tränare på plats. För TV publiken kan de nya radioapparaterna också omdefiniera de alpina TV-sändningarna.

Northcom kan revolutionera TV-sändningen av alpin skidåkning!

Mycket har hänt med TV-produktionen av alpina tävlingarna när vi ser dem på TV. Däremot har kommenteringen och ljudet varit i stort sett likadant under de senaste 20 åren. Nu arbetar Northcom, Nordic Entertainment Group och Ski Team Sweden Alpine i ett projekt om att kunna bjuda in TV-tittarna till det alpina landslagets radiokommunikation under tävlingarna.

- Att i realtid kunna få höra kommunikationen mellan åkare och övriga teamet kommer göra att publiken kommer att komma närmare sporten, åkarna och alla i landslagsorganisationen. Plötsligt kan man själva vara lika informerad om banans svårigheter och kan själv analysera varje åkares prestation på ett nytt sätt. Aldrig tidigare har tekniken gjort detta möjligt, förens nu. Jag tror att radiotrafiken kommer att addera en helt ny dimension till de alpina sändningarna, säger Kalle Olsson Bexell Marknads- och kommunikationsansvarig på Ski Team Sweden Alpine 

De första testerna gjordes under herrarnas slalomtävlingar i Val D’isere den 12:e december.