Nyheter

Green Cargo mot digital lösning

Laddar ...
Green Cargo mot digital lösning
Click here to view article online

Tågrangering har alltid varit en verksamhet som kräver mycket radiotrafik. Arbetet är ett samspel mellan lokförare, personal på vallen och personal i tornet. Genom åren har fler och fler specialfunktioner byggts in i det gamla analoga radiosystemet för att underlätta arbetet.

Sedan många år har radioutrustningen varit Icom från Swedish Radio Supply med en specialbyggd manöverpanel från HTC. Manöverpanelen börjar nu falla för åldersstrecket och HTC finns inte längre kvar om en ny enhet skulle behövas. Det är också dags att byta den analoga radion till digital DMR-radio från Hytera, fortfarande med Swedish Radio Supply som leverantör.
 
Lösningen för att förnya radiosystemet hos Green Cargo blir i två steg, eftersom det är mest akut att byta ut manöverpanelen så görs det först. Därefter startar ett separat projekt att skifta över till DMR och att få med alla specialfunktioner, samt lite nytt som t ex positionering.
 
Det nya manöversystemet ska idag hantera det gamla analoga systemet, men också i en snar framtid kunna uppdateras för det nya digitala.
I dagsläget har varje bangård 4-5 radiokanaler som används vid olika uppgifter. Alla kanaler ska kunna monitoreras samtidigt från manöverpanelen och sändas på en och en, eller i grupp. Förutom det finns specialfunktioner för signal vid backning av tåg, nödlarm och inloggning på vissa kanaler.
 
Mimer SoftRadio har den flexibilitet som krävs. Tillsammans med LS Elektronik har vi tagit fram en version som både hanterar de specialfunktioner som Green Cargo behöver, samt gömmer undan en del standardfunktioner som operatören inte behöver, för att underlätta handhavandet.
Trots att den nya manöverpanelen består av en pekskärmsdator med mjukvara istället för den gamla med knappar och lampor, så är de så lika i handhavande att operatörerna lär sig användningen på några minuter.
Manöverpanelen har förutom svanhalsmikrofonen också fått en lur som kan användas både för radiosamtal och för telefonsamtal över SIP. Den SIP-telefon som stått bredvid radiomanövern kan därmed också plockas bort.
 
Tidigare gick ett antal mångtrådiga kablage mellan radiorack och manöverpanel. I den nya lösningen går endast en standard TP-kabel för data däremellan, eftersom även allt ljud är digitaliserat. Det är också möjligt att ansluta flera manöverpaneler parallellt, både lokalt och fjärrstyrt.

Bangårdarna i Malmö och Göteborg har redan fått de nya manöverpanelerna. Under hösten 2019 kommer övriga bangårdar att uppgraderas.

2019-07-22