Nyheter

KSSS elitlag tagit hjälp av Icom i sin kommunikation

Laddar ...
KSSS elitlag tagit hjälp av Icom i sin kommunikation

Att kommunikationen är en förutsättning för framgång är ingen nyhet för någon elitseglare. För att kommunicera bättre har KSSS elitlag tagit hjälp av experterna inom kommunikationsutrustning, Icom.

Poängen med systemet är att coachen skall kunna lyssna in på seglarnas kommunikationsloop och därmed få möjlighet att ge feedback på beslutsprocessen i taktiska, strategiska vägval.


Men minst lika viktigt är feedback på hur själva överföringen av information sker mellan seglarna. Många av våra seglare är skolade i enmansbåt och har aldrig kommunicerat med någon om dessa saker tidigare. Och nu skall de kommunicera på ett sätt som gör att den andra personen i besättningen förstår och att det sker i korta meningar då tiden inte finns för långa utläggningar. Ett gemensamt språk som finns på de flesta proffesionella storbåtsbestättningar. Fustrationen över att informationen inte kan överföras på ett bra sätt (man inte kan förklara vad man tänker) har även inneburit att många besättningar splittrats. Här kan coachens erfarenhet korta inlärningsprocessen enormt för nya besättningar som seglar två personer.


Med systemet sänder båda seglarna kontinuerligt och coachen lyssnar.
-Vi är grymt imponerade över ljudkvaliten i systemet. Även om de seglade i 20-25 knop och det var ett långt avstånd mellan mig och seglarna var ljudet kristallklart, säger Martin Strandberg, elitansvarig (vik) på KSSS.


Icoms nya unika radio är utvecklad för att utnyttja de bästa egenskaperna av två olika världar. IP501H är en radio som använder Telias 3G/4Gnät som infrastruktur, vilket innebär att så länge det finns täckning kan man samtala från norr till söder, väst till öst och allt där emellan. Kommunikation utan gränser helt enkelt, fast med många fördelar från klassisk kommunikationsradio.


Swedish Radio Supply/ICOM är Network partner till KSSS.

2019-07-22