Nyheter

Stockholm maraton väljer Icom IDAS!

Laddar ...
Stockholm maraton väljer Icom IDAS!
Click here to view article online

För att få ett evenemang som Stockholm Marathon att fungera krävs fungerande radiokommunikation. Runt 200 funktionärer behöver kunna kommunicera under ett par dygn. Radiosystemet måste täcka hela banan, vara störningsfri och vissa talgrupper så som säkerhet och sjukvård behöver sända med krypterad radiotrafik.

En uppgradering av ett gammalt radiosystem behövdes göras. Efter noggrant övervägande valde man Icoms digitala kommunikationsradiosystem IDAS. Innan man valde Icom som leverantör så gjordes utförliga tester av ett flertal olika system

Räckvidd och ljudkvalitet vad avgörande för valet av IDAS

Det som vägde tungt och föll avgörandet med fördel IDAS är att räckvidden samt ljudkvalitén var överlägsen övriga tekniker samt att radiotekniken är väldigt skalbar. Från enkel ”radio-radio” till det mest avancerade multisitesystemet. Icom IDAS möjliggör dessutom enkel övergång från analog till digital kommunikation.

Systemet som används består av 2 st IDAS-repeatrar av modellen IC-FR6100. Dessa är inbyggd i en väska med extra strömförsörjning. Stockholm Marathon använder handterminaler av modell Icom IC-F4102D samt mobilstationer av modell Icom IC-F6122D. Till mobilstationerna används ett antal trådlösa monofoner från ProEquip (PRO-SP960) som möjliggör 300 meters räckvidd mellan monofon och mobilstation.

Kostnadseffektivt och digitalt

Icom IDAS är ett mycket kostnadseffektivt digitalt radiosystem. Med IDAS förbättras räckvidden ända upp till 50% och du har bra ljud ända ut till täckningsgränsen. Systemet filtrerar effektivt bort omgivningsljud och ger en störningsfri och krypterad kommunikation.

”Med Icoms digitala system IDAS förbättras räckvidden upp till 50% jämfört med ett traditionellt analogt system”. Mattias Hellström . Key Account Manager, SRSAB