Nyheter

Stockholms Lokaltrafik

Laddar ...
Stockholms Lokaltrafik
Click here to view article online

Storstockholms Lokaltrafik (SL) ville utöka sin befintliga Tetraplattform för radiokommunikation i tunnelbane- och spårvagnstrafiken. Över 1000 Sepuraterminaler och 1.7 mil antennkabel senare är projektet nu med stor framgång slutfört.

De digitala manöverplatserna är viktiga arbetsredskap för tunnelbaneförarna i den spårbundna trafiken som varje dag transporterar cirka 1 100 000 resenärer i Stockholms tunnelbana. Via den digitala manöverpanelen utförs inmatning av destination, linje och tur för skyltning av tåg och plattformar, anrop till trafikledningen för körinformation samt viss teknisk information gällande fordonet.

Utrustningen möter högt ställda krav på bland annat ergonomi och enkelhet för förarna samt design och tekniska funktioner för ett effektivt informationsflöde.

Produkten som används av förarna är framtagen tillsammans med två Stockholmsbaserade samarbetspartners. TBT – Tunnelbanan Teknik som hanterade alla installationer och ansvarar för service och underhåll. Bakom utveckling av både den fysiska produkten samt mjukvaran står LS Elektronik.

Grundprodukten i de ca 1 100 installationerna är världens mest sålda Tetragatway, Sepura SRG3900. Sepura är världsledande leverantör av Tetraterminaler. Enheterna kan användas i de allra flesta Tetramiljöer då de är helt nätverksoberoende. Bland annat är Sepura den mest använda terminalen inom Rakel.

Fakta

  • Lokalbanetåg, tunnelbanan, spårbundna specialfordon och ej spårbundna specialfordon: 1100 st
  • Övriga installationer: ca 10 st
  • Antennkablage: ca 17100 m (Tetra & GPS)