Nyheter

Strandstädarna

Laddar ...
Strandstädarna
Click here to view article online

Bohusläns skärgård är rankad som en av de vackraste kustmiljöerna i världen. Men 8000 m2 marint skräp som vindar och strömmar kastar upp på stränderna varje år riskerar att förstöra dem.

För 5 år sedan var vi några vänner och bekanta som bestämde oss för att vi måste ta hand om vårt fantastiska Bohuslän. Vi skulle städa!

Vårt gäng har stadigt vuxit. Från de två första åren då vi med egna pengar hyrde en plåtbåt under fyra sommarveckor till den egna 12,5 meter långa ribbåten som lastar 9 ton och ett stadigt växande härligt gäng som städar från april till oktober.

Givetvis spelar vädret en stor roll. Vi anpassar oss hela tiden. Regnar det mycket måste vi ställa in då det blir alldeles för halt på klipporna. Olika vindriktningar gör att vi kan välja vilken vik som vi går till. Under de fem åren som varit aktiva har vi samlat in över 150 ton plast, förmodligen långt mer än 1000 fiskelådor, tusentals dunkar, en massa glaskross, många hela trålar och trossar, kylskåp, frysboxar, lastbilsdäck och en och annan farlighet från kriget….. Då säkerheten är viktig för oss ville vi gärna ha en handburen VHF med inbyggd GPS med oss ombord. Valet var lätt, en IC-M93D från Icom uppfyller alla våra önskemål och mycket därtill!

Strandstädarna bildades 2011 på initiativ av de två västkustborna Stefan van der Heiden och Anett Persson som upprörts av allt ilandflutet skräp. Föreningen är en ideell organisation som arbetar för att på sikt ha ett antal stationer längs med Bohuskusten med hängivna platsansvariga som samordnar de lokala städaktiviteterna.

Läs mer på www.strandstadarna.se

2017-06-19