Nyheter

Vasaloppet kör Rakel under tävlingsveckorna

Laddar ...
Vasaloppet kör Rakel under tävlingsveckorna

Inför årets Vasaloppsveckor har vi tillsammans med Region Dalarna och Vasaloppet installerat en Command Controllösning i Räddningscentralen för positionering på karta.

- Det är inte allt som är negativt i dessa Covid-tider. Årets Vasalopp och Vasaåk, som är en anpassning för Covidsäker skidåkning medför att vi har möjlighet att använda en Command Controllösning från Northcom, för positionering. Vi får nu möjlighet att positionera samtliga Rakelterminaler på Vasaloppets radiocentral. Detta betyder att Räddningsskotrar i spåret och sjukvårdspersonal på kontroller är positionerade på kartan. Vid en räddningsinsats utefter spåret samverkar Ambulanssjukvården Region Dalarna med Vasaloppets räddningsskotrar på en tilldelad så kallad vit talgrupp. Det är en stor förbättring att se vart närmaste sjukvårdsresurs finns i händelse av larm och den största vinnaren är den drabbade i spåret som kan få snabbare hjälp, säger Thomas Lindberg, Verksamhetschef Akuten Mora Lasarett.

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Första loppet arrangerades 1922 och den klassiska 90 km långa sträckan mellan Berga by i Sälen till Mora var länge det enda loppet. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över 1,5 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!