Nyheter

Ski Team Sweden Alpine använder Icomradio

Laddar ...
Ski Team Sweden Alpine använder Icomradio
Click here to view article online

Radioapparaterna från Icom är till största del ett säkerhetsverktyg där kommunikationen mellan teamet bara måste fungera. Vilket det verkligen gör. I vår verksamhet är det av största vikt då vi på fartsidan jobbar med långa avstånd och stor höjdskillnad plus att vi oftast är i Alperna vilket medför stora berg som försämrar möjligheten till radiokommunikation.

Fartdiciplinerna, som består av Super-G och Störtlopp är båda aktiviteter förknippat med hög hastighet (ofta över 120 km/h) där är säkerhetstänket extremt viktigt.

En vanlig dag börjar med att vi besiktar banan tillsammans med åkarna, här kommer vi överens om en strategi rörande vilken linje åkaren ska ha (åklinje), hur långa hopp det blir (inte sällan över 50 meter) och framför allt hur hög hastighet vi tror det är i de olika partierna i banan.

Efter det intar vi tränare varsin position efter banan där vi ansvarar för ett avsnitt av den samma. Om något förändras, farten är högre/lägre än förväntat eller att underlaget har brustit så måste åkarna på start få en rapport via radioapparaterna om detta så de kan korrigera åklinjen.

I SG är det extra viktigt då vi inte har träningsåk innan man tävlar. I störtlopp har vi träningsåk, oftast två stycken innan själva tävlingen. Så då kan man ”ta det lite lungnare” i träningsåken och öka farten efter hand.

- Så för att vi ska kunna få vår verksamhet att fungera så säkert som möjligt är Icoms radioapparater ett viktigt verktyg. Så stort tack för att ni ökar säkerheten i vår verksamhet, säger Laban Nilsson mångårig farttränare och tidigare fart åkare.

- Radiokontakten jag har med mina tränare och min serviceman varje träning är helt ovärderlig. Eftersom mina tränare står utplacerade efter backen ses vi sällan fysiskt vilket innebär att nästan all feedback kring min åkning ges via radion. Radioapparaterna ger oss möjligheten att snabbt och enkelt diskutera tekniska detaljer kring varje träningsåk. Direkt efter målgång. Radiokontakten handlar inte bara om tekniska detaljer i min åkning utan även mycket om min säkerhet innan ett åk. Som till exempel så kollar mina tränare alltid om backen är säker innan jag får startkommando. Det kan handla om att något oönskat har påträffats i banan eller att det ligger oförutsägbar dimma i nedre delen av backen. Vilket är superviktiga detaljer för säkerheten i fartdisciplinerna. Vi skulle inte kunna bedriva kvalitativ träning utan era radioapparater, tack Icom, säger Lisa Hörnblad, Tränare Ski Team Sweden Alpine.

Text: Gunnar Neuriesser, Ski Team Sweden Alpine, Marketing Alpine