Nyheter

Livräddarna Tylösand

Laddar ...
Livräddarna Tylösand
Click here to view article online

När badgäster ser livräddare på stranden förknippas livräddarna ibland med den kända serien Baywatch som visades på TV under nittiotalet. Ofta har besökare på stranden en bild av att livräddare endast bevakar stranden när det är varma sköna soldagar och mycket folk på stranden. Bilden av att livräddarna är snygga, tränade, duktiga simmare som dagligen räddar liv, ofta med hjälp av häftig utrustning, är en föreställning som ständigt gör sig påmind.

Vad historien inte förtäljer är att livräddning egentligen är en seriös verksamhet och livräddarna som söker sig dit har helt andra motiv för sitt deltagande än att gå på stranden och se coola ut. Den ideella föreningen Livräddarna Tylösand i Halmstad är ett gott exempel på detta.

Till exempel är de flesta dagar inte solskensdagar men livräddarna i Tylösand bevakar ändå, varje dag mellan juni till augusti i både blåst, regn och sol. Vädret kan också växla mycket snabbt. Det kan innebära att livräddaren kanske inte haft en enda badgäst på sin strand- men efter ett par timmar har denne fullt sjo när stranden plötsligt fylls med tusentals besökare. Det kräver att livräddaren ständigt är uppmärksam och arbetar förebyggande, framförallt genom att upplysa badgästerna om var strömmar finns och var det lämpar sig bäst att bada- om det lämpar sig att bada överhuvudtaget. Just bevakningen som sker i Tylösand är extra speciell då föreningen är en av få i Sverige som bedriver helt ideell bevakning på stranden. Livräddarna här får inte betalt för att bevaka. De kommer hit på sina semestrar och arbetar helt ideellt och får endast mat och husrum i utbyte.

Vad driver dessa människor att bevaka, år efter år, utan att få betalt? Inte är det häftighetsfaktorn i att bevaka stranden en regnig eller blåsig dag i alla fall, vilket är den väderlek svensk sommar ofta har att bjuda på. Snarare är det att få möjligheten att hjälpa andra människor. Att finnas på plats om olyckan skulle vara framme men också att ständigt arbeta proaktivt genom att upplysa badgästerna om förhållandena i vattnet. Även att ta del av den starka gemenskap som livräddningen erbjuder är ett starkt motiv för livräddare som årligen återvänder för att träffa andra livräddarkollegor, vänner de fått för livet.

Livräddarna som kommer för att bevaka i Tylösand kommer från hela landet och har gått en specifik havslivräddarutbildning för att få lov att bevaka stranden. Utbildningen består av två intensiva och tuffa veckor av livräddning i öppet vatten, vid klippor, vid kaj och på havets botten. Livräddaren har olika typer av utrustning till hjälp såsom torped, räddningsbräda, motorbåt, scooter och jeep. Förutom att klara av alla livräddningsmoment i vattnet måste den blivande livräddaren också lära sig avancerad första hjälpen-sjukvård. Lokalföreningen Livräddarna Tylösand har bevakat Tylösands stränder sedan 1960-talet. En riktigt varm sommardag kan stranden ha uppemot ca 30 000 besökare. Stranden består av en kustremsa på drygt 6 km och omfattas av totalt sju livräddartorn vilket gör att bevakningen kräver en hel del livräddare under sommaren. I genomsnitt kommer cirka hundra livräddare till Tylösand för att bevaka varje sommar.

Livräddarnas vision är enkel- noll drunkningar. Förra året räddades tretton personer ur strömmar- och säkerligen har många fler räddats genom de tusentals proaktiva samtal livräddarna har haft med sina badgäster- ett antal som inte går att uppskatta hur många av dem som hade kunnat råka illa ut om livräddarna inte var där. Trots ideell arbetskraft är det kostsamt att hålla igång denna verksamhet som kräver en hel del resurser då utrustning såsom båtar, jeepar m m ständigt måste underhållas. Tåliga och robusta kommunikationsapparater likaså. Swedish Radio Supply är därmed stolt sponsor till Livräddarna Tylösand.

Livräddarnas tips!

  • Bada aldrig ensam
  • Gör nödtecknet om du befinner dig i fara i vattnet- vifta med armarna
  • Om du fastnar i en ström- simma i sidled längsmed stranden för att ta dig ur strömmen
  • Om du badar på en bevakad strand- var uppmärksam på livräddarens flaggning
  • I nödläge- använd dig av principen “den förlängda armen”- använd alltid något mellan dig och den nödställde - gärna en livboj

Läs mer om Livräddarna i Tylösand på deras webbplats www.tylosand.net