Nyheter

Bästa betyg under Alpina VM i Åre 2019

Laddar ...
Bästa betyg under Alpina VM i Åre 2019
Click here to view article online

Inga svenska guldmedaljer men bästa betyg för radiokommunikationen.

Vi anländer till Åre på fredag kväll och hela byn är uppbyggd kring VM 2019. Gator är avstängda och tillfälliga byggnader och tält som normat sett inte finns där ändrar hela byns utseende. Det är mycket folk i farten trots att dagens sista tävling avslutades för någon timme sedan.
Under Alpina VM 2019 körs tävlingar i slalom, storslalom, super-g, störtlopp, alpin kombination och lagtävling. Totalt besökte ca 100 000 människor Åre under VM den 4-17 februari. Cirka 220 miljoner kronor har investerats i projektet och man har jobbat under flera år med detta event.

På lördagen, näst sista dagen är det dags för damernas slalomtävling och ett grått regndis ligger tungt över Åre. Vi tar oss till radioboden inne på tävlingsområdet. Där träffar vi Mårten som är ansvarig för radiohanteringen under VM. Mårten jobbar normalt sett som tränare och skidlärare på skidgymnasiet och kan det mesta inom alpin skidåkning. Nu ser han tillsammans med Ronny, tekniska projektledare på SRS till så att alla som behöver använda radio får den utrustning de behöver.

Sammanlagt används nästan 700 Sepuraterminaler under VM. Av dessa äger Skistar drygt 160 stycken och hyr ytterligare ett antal. Inför arrangemanget har VM-bolaget hyrt drygt 170 stycken Sepura SC20, över 90 STP8000/9000 och nästan 200 STP8X. Man har även hyrt 200 sRSM monofoner. Eftersom det är ett krav från VM-arrangören att alla samtal från jurygrupperna ska spelas in hyrde man även tre stycken Sepura SRG9000 som monterats i en Pelicase tillsammans med en dator. Detta blev en ny utmaning för SRS då vi aldrig haft det kravet att ta hänsyn till tidigare men lösningen fungerade problemfritt. När tävlingens sista åk var gjort hade inte mindre än 15 300 samtal spelats in. Kravet på inspelade samtal i jurygrupperna är framförallt nödvändigt om tvister eller osäkerheter uppstår vilket inte skedde under detta arrangemang.

Totalt deltar över 600 åkare på VM 2019 och över 65 länderna deltar i tävlingen. Fokus för radiosystemet är tävlingsledning, sjukvård och säkerhet. Radiokommunikation används även av de 1500 volontärer som jobbar med service eller i backen och ger åkare, sponsorer, team, VIP-gäster och besökare den service som krävs.
Radiokommunikation används även av Transportenheten och alla de så kallade ”slippers”, de som preparerar underlaget och ser till så tävlingsbacken är i fin form, de ser även till så de 18 500 metrarna nät längs banan är på plats. Även alla läkare pratar via Tetranätet liksom Securityavdelningen som även har Rakelterminaler för direktkontakt med polisen.

Alla radioterminaler är programmerade likadant och man kan sedan styra via infrastrukturen vilka talgrupper som ska användas utifrån behov. Detta ger en snabb och smidig hantering och ger bra flexibilitet i handhavandet.
Dispacther har en nyckelfunktion. Man meddelar ”alla” oavsätt funktion större händelser (start av tävling, race avbrutet, reklam break mm). Den stora fördelen med detta system är att alla befogenheter kan sättas i infrastrukturen och inte i själva radion. Det innebär att vi kunde ändra vilka talgrupper respektive radio hade tillgång till utan att behöva ta in radion för en omprogrammering. Ur administrativ synvinkel var detta riktigt bra och det är vi unika med.

Terminalerna har fungerat helt perfekt och programmeringsunderlaget likaså. Programmeringen är gjord både på svenska och engelska. Det har lagts stor vikt vid programmeringen och det har skett justeringar och korrigeringar in i det sista så när det äntligen var dags att köra skarpt var det version nummer 34 man drog igång.

Både radiocentralen och användare är mycket nöjda med radiokommunnikationen under hela VM. Det ligger givetvis mycket arbete bakom och man har testkört och jobbat intensivt framförallt under veckan innan tävlingarna började.
-”Vi har gått upp fyra på morgonen vissa dagar för att säkerställa att allt ska fungera säkert” säger Mårten.
SkiStar Åre har använt Tetrasystemet sedan januari 2018 år och redan när man valde Swedish Radio Supply och Tetra som system var kravet att det skulle klara VM2019, vilket det har gjort.

Vi lämnar Mårten och går vidare in i tävlingsområdet. Det har blivit dags för dameras final i slalom och det är en skön stäming på arenan, Roberto Vaccis välkända speakerröst hörs i högtalarna och publiken är förväntansfull. Sverige har stor förhoppning till flera åkare, svenska flaggor viftar i luften och storbildsskärmen visar kungaparet som inväntar de svenska åkarna.

Vi går in i Målhuset och där finns Radiocentralen på övre våningen. På nedre våningen sker videogranskningar av åken och här håller även alla som jobbar med tidtagning till. Det är koncentrerat och tyst i rummet och folk viskar till varandra. Vi tassar upp för trappan till övervåningen och träffar Annika och Jalle. De styr över den totala radiokommunikationen under dessa dagar och ropar ut meddelande till tävlingsledningen med jämna mellanrum.
När vi kommer in i rummet meddelar Annika över radion att det är dags för åkare nummer fyra att ge sig ut i backen. Annika är chef över SkiStars backoffice och sitter normalt sett i deras lokaler vid kabinbanan. Från backoffice strys alla inkommade samtal till SkiStar, allt ifrån stugbokningar till information om väder och snötillgång. Därifrån sköts även all radiokommunikation och man arbetar tätt tillsammans med SOS Alarm.
Jalle är mycket rutinerad i alpina sammanhang, han var Pernilla Wibergs tränare under tio år och bidrog i stor grad till hennes framgång. Han pratar också över radion och snart är det dags för medaljhoppet Frida Hansdotter att ge sig ut i backen. Tyvärr slutar hon på en sjunde plats men svenska Anna Swenn Larsson blir tvåa och vinner en silvermedalj och stort jubel utbryter bland åskådarna.

Efter sista dagen på Alpina VM är summeringen av hur radiokommunikationen fungerat mycket bra. Alla är nöjda med det väl fungerade Tetrasystemet. Det gjordes ca 17 000 radioanrop per dygn under VM. Talgrupper har fungerat fint, infrastrukturen är mycket bra och även utländska besökare har berömt systemet och Sepuraterminalernas höga kvalitet på hörbarhet och handhavande.

Vi på SRS tackar ödmjukast SkiStar och VM-bolaget för förtroendet att få leverera radiokommunikationen till detta stora event.