Nyheter

SSRS uppgraderar sin terminalflotta med OTAP

Laddar ...
SSRS uppgraderar sin terminalflotta med OTAP
Click here to view article online

Sjöräddningssällskapet (SSRS) startades av eldsjälar för över 110 år sedan. Och så är det fortfarande. Alla räddningsbåtar har frivillig besättning som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om. Med 2300 frivilliga sjöräddare vid 73 sjöräddningsstationer kring hela kusten står Sjöräddningssällskapet för 70 procent av sjöräddningen i Sverige, utan bidrag från staten. Förra året gjordes 5052 utryckningar för att rädda nödställda till havs.

SSRS har sedan 2011 använt Rakel och Sepura i sin verksamhet för att effektivt kunna kommunicera med sina egna enheter samt kunna samverka tillsammans med andra enheter från tex vården, kustbevakning, räddningstjänster med flera på ett säkert sätt. Sjöräddningssällskapet förbättrar nu sin befintliga Sepuralösning för kritisk kommunikation genom att uppgradera och komplettera med OTAP (Over the Air-programmering) från Sepura. OTAP spar tid, minskar kostnaderna och programmeringskapaciteten.

Uppgraderingen innebär att SSRS terminalflotta i Sepura SC-serien kan programmeras om eller uppdateras så snart de är anslutna till godkända Wi-Fi-nät istället för utan att varje enskild radio fysiskt måste anslutas till en programmeringsenhet. Med terminaler baserade på olika platser eller för exempelvis jourtjänst görs terminalen tillgänglig för uppdatering och omprogrammering oavsett var den befinner sig vilket minimerar risken för att enheter i terminalflottan har felaktiga eller olika programvaruversioner.

Omprogrammering och uppdatering blir mycket enklare, effektivare och mer flexibel. Med hjälp av Sepuras programmeringsverktyg Radio Manager kan administratörer uppgradera alla terminaler i flottan, oavsett om de sitter i fordon, är stationerade i kontrollrum, handhållna eller ute i fält.

Administratörer kan ändra många aspekter av en terminals setup; konfigurationer som kan installeras eller uppdateras är AppSPACE-appar, telefonbok, kartor, PIN/PUK-koder, SDA, sekretess, WAP-konfiguration eller licensfiler.

- Vi måste ofta reagera snabbt och beslutsamt på en nödsituation. För oss innebär OTAP att när våra räddningsenheter förbereds för utryckning, kan terminalerna omedelbart vara redo att stödja uppdraget. På samma sätt kan terminalflottan uppdateras utanför jourtider och utan att terminalerna behöver vara på plats för programmering. Det här har tagit bort en stor administrativ börda från vårt team och gjort att vi kan fokusera och lägga mer tid på våra uppdrag, säger Adam Goll Rasmussen på Sjöräddningssällskapet.

Med OTAP undviker Sjöräddningssällskapet driftstopp då nedladdning av data till terminalen inte avbryter någon kommunikation och inte kräver någon åtgärd från användaren som kan fortsätta med sina arbetsuppgifter medan nedladdningar körs som en bakgrundsaktivitet. Installationsprocessen påbörjas vid nästa omstart av användarens terminal.

Northcom är en stolt leverantör av produkter för kommunikation med tillhörande tjänster till SSRS och uppskattar det nära samarbetet.

Se vidare på YouTube hur Sjöräddningssällskapet använder OTAP för sin verksamhet.


Sepura OTAP

Spara tid, sänk kostnader och håll terminalerna i drift med automatisk omprogrammering och uppdateringar via Wi-Fi med Sepura OTAP (Over The Air-programmering).