Nyheter

SkiStar Åre satsar på en Tetralösning från Sepura

Laddar ...
SkiStar Åre satsar på en Tetralösning från Sepura
Click here to view article online

SkiStar Åre satsar på en Tetralösning fån Sepura för att kunna växa i framtiden och få ett säkert och pålitligt system för sina höga krav.

Vi befinner oss i Åre i mitten av januari, det blåser och är minus 15 grader ute men i SkiStars verkstad som ligger i anslutning till kabinbanan är det varmt. Här sitter våra tekniker Patrik Ångman och Ronny Norlander tillsammans med Mattias Hellström, vår ansvarige säljare och Anders Jonasson, arbetsledare på teknisk service hos SkiStar Åre. Idag läggs den sista pusselbiten på plats som gör det nya Tetrasystemet komplett för drifttagning.

Hela radioprojektet i Åre startade egentligen 2014 för Northcoms del. Det gamla systemet behövde förnyas och SkiStar Åre kikade vid den tidpunkten på flera olika aktörer som kunde leverera en ny lösning. En viktig och avgörande del i beslutsprocessen om vilket radiosystem man skulle välja var beslutet att lägga Alpina VM 2019 i Åre. Kravet ökade att få ett pålitligt och flexibelt system som skulle klara ett arrangemang av den storleken och valet föll då på Northcom och Sepuras Tetrasystem. Här såg man ett system som hade möjlighet att klara kapaciteten som ett VM kräver men som även kunde växa i framtiden och som uppfyllde alla de krav man hade på funktion, ljudkvalitet, hållbarhet och säkerhet. Miljön på fjället är extremt tuff, radiokommunikationen kan vara livsavgörande och tekniken måste bara fungera.

I det nya Tetrasystemet finns även mängder av möjligheter att bygga vidare på, bland annat kommer man att börja kika på styrning av nya ljusskyltar via radion. Skyltarna ska kunna ge information bland annat om stängda liftar eller nedfarter och kommer att sitta placerade i backarna.

SkiStar Åre upplever att de fått ett bra bemötande från oss på Northcom och framhäver vår lyhördhet inför deras behov och krav på utrustning.
- Vi har fått förslag på vad vi behöver utifrån de kunskaper och erfarenheter Northcom har som radioleverantör. Northcom har dessutom varit närvarande på plats och följt oss i vår vardag och därmed sett vårt behov och vilka lösningar vi efterfrågat, det har sparat både tid och energi och vi har också ändrat kravspecifikationen en del efter vägen, säger Anders Jonasson.
- Anders har varit en klippa genom hela projektet, säger Mattias. Han har god kännedom om tekniken, mycket god lokalkännedom både när det gäller Åre, fjället och folket och har varit viktig genom hela processen.
- Hela grundutbildningen för användarna har i stort sett skötts av Anders vilket har varit positivt och ovanligt i ett sådant här projekt. I vanliga fall sköter Northcom utbildningen och kör informationen gruppvis beroende på användarområde. Men här har Anders tagit hand om stora delar av utbildningen vilket har varit mycket uppskattat av användarna, fortsätter Mattias.

Vi förflyttar oss till kontorsavdelning på övervåningen vid kabinbanan. Här sitter backoffice där tre personer sköter alla inkommande telefonsamtal till SkiStar Åre. Hit kommer det samtal som rör allt från skador och laviner till kvarglömda stugnycklar och väderleksförfrågningar. Idag får de en genomgång av vår tekniska projektledare Ronny som visar hur dispatcherlösningen SoftEquip T800D fungerar för användarna.

Med hjälp av T800D kan operatörspersonalen enkelt och överskådligt kommunicera och positionera användarna. Ronny visar hur man kan skicka anropsbegäran och status via T800D som ropar upp rätt person, exempelvis vid olycksfall där den som är närmast olyckan snabbast kan vara på plats. Att alla kan prata med varandra och man slipper byta kanal beroende på vem man söker upplevs mycket positivt för användarna. Möjligheten att skicka textmeddelanden ses också som en bra funktion.

Under vintersäsongen används 170 handterminaler bland de anställda. Handapparaterna är Sepura SC20 med inbyggd Bluetooth och 3 watts uteffekt. Man använder även en del monofoner och headset. Inom SkiStar Åre arbetar allt från skidpatruller, snöläggare och pistörer till tekniker som ser till att liftar och annan teknisk utrustning fungerar men även chefer och ledare inom organisationen. Under vintersäsongen har man ca 500 säsongsarbetare på anläggningarna. Sommartid från juni till augusti är personalstyrkan betydligt mindre och då används motsvarande ett trettiotal radioapparater. Under vintersäsongen hålls 89 pister öppna och de har en total längd på över 100 km. Totalt finns 42 liftar inom området.

Vi tar gondolen till toppen på Åreskuten och befinner oss då på 1420 meters höjd. Idag är vädret klart så nu kan man se till andra sidan Åresjön där en av de fyra basstationerna sitter. De andra är strategiskt placerade på Förberget, Duved berg och Tege berg för att täcka dalgångar och delar av baksidan av fjället. Anledningen att man behöver fyra basstationer är för att täcka upp hela skidanläggningen och delar av offpistområdet runt omkring då SkiStar har ansvaret för säkerheten i hela skidområdet dit man kan ta sig med liftarna.

Här på toppen kommer flera skotrar åkande. En skidpatrull ansvarar för säkerheten i backen och de kan röra sig långa sträckor på en dag. Som en del i säkerhetsansvaret har skidpatrullen till uppgift att undsätta skadade. Just idag, andra veckan i januari har Angelica som vi pratar med bara haft två utryckningar för att hämta ner folk men en dag under sport- och påsklovsveckorna kan skotern gå varm hela dagen. Räddningsuppdragen kan vara allt ifrån lättare transporter där folk själva sitter med på skotern till sjuktransport med pulka där personen sedan transporteras vidare till vårdcentralen i Åre eller sjukhuset i Östersund. Skidpatrullen har grundutbildning i första hjälpen för räddningspersonal och radiokommunikationen är extremt viktig här.

För Angelicas del har den nya radion varit enbart positiv. Ljudkvaliteten är mycket bra och att slippa byta kanal för att göra individanrop är hon extra nöjd med, terminalen är också smidig och lätt att hantera med vantarna på.

Inför framtiden ser vi på Northcom fram emot att få med alla övriga anläggningar inom SkiStar som Sälen, Vemdalen, Hammarbybacken, Trysil (Norge) och Hemsedal (Norge). Även andra skidanläggningar i Norden är lämpliga användare av Tetra. Idre fjäll har även de ett Sepura Tetrasystem levererat av Northcom.